2006/07/26

Guide för arbetslösa doktorer

OK, du har lyckats bli doktor inom naturvetenskap. Grattis. Det var den lätta delen, nu blir det svårare, du ska nämligen skaffa ett vettigt jobb. En post doc är nog inte svårt att få, frågan är om det faller under kategorin vettigt jobb. Möjligen kan man få bra jobb om man doktorerat på något användbart. Nu har jag ju inte lyckats hitta ett jobb men jag har lärt mig ett och annat om att vara arbetslös. Så här gör man:

Arbetsförmedligen: Anmäl dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen så fort du blivit arbetslös. Försök vara dem till lags och håll dem på gott humör. Förvänta dig dock ingen hjälp med från dem, förutom att de kan betala resor till ev. jobbintervjuer (inom Sverige) samt ge dig flyttbidrag om du flyttar till ett jobb. Den flitige läsaren känner till mina övriga åsikter kring denna instans.

Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa: Förutsatt att du varit medlem i AEA tillräckligt länge är det nu dags att anmäla att du blivit arbetslös och vill ha a-kassa. Deras hemsida ger rätt bra info om vilka papper som ska skickas var. Se till att ha ett arbetsgivarintyg (ta några kopior av detta också). Du måste också få blanketten "Forskarutbildning" påskriven av din gamla arbetsgivare. Blanketterna "Anmälan om arbetslöshet" och "Insättning på konto" kan du fylla i själv.

Trygghetsstiftelsen: Har du doktorerat så har du förmodligen varit statligt anställd. Då har du rätt att bli anmäld till Trygghetsstiftelsen (man har numera bestämt sig för att detta även gäller doktorander). Anmälan hit skall göras av fakulteten men det är inte alls säkert att de gör det per default, kolla upp och tjöta om det inte blir gjort. Stiftelsen boostar upp din a-kassa till 80% av din lön, alltså även den del som överstiger 20075 kr/mån, i 300 dagar. Givetvis krävs lite pappersarbete. (Update: de behöver bl.a. en kopia på din första utbetalningsspecifikation från a-kassan så släng inte den) Om du får ett tillfälligt jobb kan de tydligen också boosta din lön upp till det du hade innan du fick kicken. De kan även hjälpa till med lite annat smått och gott. En bonus är att tanten man fick prata med i Göteborg verkade väldigt vettig.

Facket: Blir man accepterad av Trygghetsstiftelsen ser jag väldigt få skäl till att betala ca 200 kr i månaden till ett fackförbund. Funderar man på att göra en post doc som är längre än ett år så kan man överväga att vara med i CF. Är man borta mer än ett år blir man nämligen utförsäkrad från a-kassan men CF har en fond där man kan söka pengar motsvarande a-kassa när man kommit hem.

Karriärcentrum: De som varit vid GU kan med fördel vända sig till Karriärcentrum för CV-granskning, seminarier och fejkade jobbintervjuer.

Övrigt: Första månaden som arbetslös är rätt okej. Med tiden blir man uppgiven och bitter. Bästa kuren är givetvis att skaffa ett jobb (enligt arbetsgivare så är även okvalificerade skitjobb att föredra). I övrigt så måste man givetvis aktivera sig, läs en kurs (men glöm inte att söka tillstånd från AEA), träna, bli lärare, skriv en bok, starta ett företag eller ta den lätta vägen ut och bli galen...

No comments: