2008/05/27

Eh, tja...

Kom just på att det är tre år sedan jag försvarade den där doktorsavhandlingen. Det känns som om det var, tja, ungefär tre år sedan faktiskt. En hel del saker har hänt men jag befinner mig ändå på samma geografiska plats och min sociala situation är sig ganska lik. Men ändå inte.

Är jag den ende som får ont i axlarna* av att vara ute och springa?

*Jag får givetvis ont på en massa andra ställen också.

8 comments:

Maria Abrahamsson said...

jo, det där med att löpning (nåja, förflyttning i något snabbare tempo än snabb gång i alla fall...) kan ge upphov till onda axlar är välkänt. Tro det eller ej, men det hjälper i alla fall lite grann med poweryogaövningar för rygg och axlar. (I detta tränings-dvd-ernas förlovade land har jag fått inte mindre än tre poweryoga dvder alldeles gratis och en av dem är riktigt bra.)

chall said...

Axelontet kan vara pga att du drar upp armarna lite när du springer och sen "vevar lite med dom"... testa att strecha armar och axlar när du kommer hem så borde det gå bort.

Eller göra som Maria föreslår, yoga :)

Jag kom på själv härom dagen att det är tre år i höst sen jag disputerade. Fast för mig slog det till eftersom jag såg att jag nu inte kan söka vissa stipendier för jag är "för gammal" från min disputation... go figure.

Jag måster erkänna att jag är lite nyfiken på om du flyttade från din post doc i Canada till Sverige utan jobb? eller har du ngt annat för dig nu? Och om du inte hade jobb när du kom hem, hur överlevde du då? Som sagt, jag förstår om du inte vill svar ahär - om inte anant kanske jag skriver ett mejl och frågar, om det är ok?

[cmh] said...

Jag tror också att jag drar upp axlarna när jag springer vilket renderar lite muskelont. Dessutom tror jag att det skulle hjälpa om jag löptränade oftare än typ en gång varannan månad...

chall:
Jag flyttade "hem" utan jobb men eftersom jag bara post doc:ade ett år hade jag fortfarande lite a-kassa kvar även om det var på håret att de inte ville ge mig någon. Visst kan man mejla om man vill fråga saker. Adress finns på bloggen.

chall said...

ahh... då förstår jag. (Akassan alltså). Själv är jag just nu lite tvivlande på att det kommer bli någon sådan för mig så jag har ju iaf incitament att söka jobb (ironin skulle höras om jag sa det högt eftersom jag inget hellre vill än ha ett jobb där jag kan göra bra saker).

Jag ska fundera lite till men det är nog troligt att jag kan höra av mig för att se om du har några allmänna tips om omlokalisering och liknande saker som leder till tankar...

Maria Abrahamsson said...

[cmh]: Löpträning oftare än en gång varannan månad kan eventuellt hjälpa, men man ska inte överdriva det där med hur bra det är med löpning...

chall: enligt AEA så beror det helt på under vilka villkor man är borta om man har rätt till a-kassa när man kommer tillbaka. Enligt den information jag fick kan man under vissa förutsättningar vara borta upp till tre (eller fem, minns inte) år utan att ramla ut, förutsatt att man har betalt avgiften under tiden förstås. Men jag kan berätta mer om detaljerna om du mailar mig. (Eftersom jag tror att vi har samma sorts visum så borde det vara samma regler)

[cmh] said...

Har man inte på något sätt varit finansierad från Sverige (möjligen Europa) eller har varit typ föräldraledig eller sjukskriven under sitt post doc:ande, och varit borta under mer än ett år, är det nog rätt kört med a-kassa. Har man varit medlem i CF (numera Sveriges Ingenjörer) kan man ev få motsvarande a-kassa från en fond de har. Jag bytte fackförbund strax innan jag stack till Kanada enkom av den anledningen.

Maria Abrahamsson said...

Enligt de uppgifter jag fick från AEA innan jag åkte (som jag mycket ordentligt har sparat...) så är det (när man är utanför EU/EES) om man är stipendiefinansierad eller anställd som avgör hur länge man kan vara borta. Å andra sidan återstår det ju att se om det är tillämpbart när jag kommer tillbaka...

chall said...

Jag fick infon när jag frågade före jag åkte (men detta var alltså pre valet 2006) att om jag var borta utomlands på post doc och hade stipendium oavsett från vilken källa sulle jag fortsätta betala akassa så skulle det nog ordna sig när jag kom hem. Om jag inte betalade fanns det ingen chans alls... jag tänkte att det nog var lika bra att betala så får man se om jag måste använda det eller inte.

Själv är jag nog mest av allt intresserad av att stanna kvar i akassan så att jag slipper et tårs kravet då de flesta tjänster/jobb jag sett hittills som varit ngt för mig har varit vikariat på 9-11 månader. Skumt va? Not. Att dom inte har ett år ... *cynisk har jag iaf inte slutat vara*

Tack så mycket för era kommentarer dock! Det är ju som sagt inte världens vanligaste problem och som dom sa till mig "det är inget vi/lagen kommer ändra på eftersom det enbart berör 100 pers per år, max".