2008/07/04

Fegklättring i Jura, Polen

"Sicket värdelöst jävla berg"


En av anledningarna till undertecknad utbrast denna mindre välformulerade mening är att det är ganska annourlunda att klättra på polsk kalksten jämfört med gammal hederlig göteborgsk granit. Klättring i Jura-området i södra Polen sker på vita tornliknande kalkstensklippor som plötsligt reser upp i skogs/slättlandskapet. De tämligen släta klipporna är fulla med "hål" som erbjuder mer eller mindre bra grepp. Det finns också karaktäristiska "öron", håligheter som är som en liten rund tunnel i berget som man kan dra en slinga igenom och säkra i. Däremot är friktionen mot klippan i det närmaste obefintlig vilket kan vara en källa till frustration. Grepp på populära leder blir dessutom blankslitna efter ett tag.


Nu skall inte de uteblivna klätterstordåden skyllas enbart på klippornas beskaffenhet, en mycket stor anledning till de mediokra bedrifterna är att [cmh] förmodligen är södra Sveriges fegaste klättrare. Så fort jag klättrat förbi en säkring och därmed kan falla någon meter innan repet fångar mig blir jag nervös. Leder som är som en promenad i parken på topprep blir adrenalinstinna skräckleder när de ska ledas. Att leda på kil är det inte tal om för min del.


Bortsett från att jag är en sämre klättrare än jag skulle vilja vara kan jag rekommendera sport- och kilklättring i Jura. Vi hade byn Podlesice som bas (som kan nås med tåg och buss från Warszawa) och klättrade även i närliggande Rzedkowice. Väljer man att bila till Jura bör man veta att polacker kör som biltjuvar hela bunten. De klätterförare som finns över områdena är visserligen på polska men har engelsk introduktion och teckenförklaring och kan nog dechiffreras med lite god vilja. Man kan bo på hotell, campa eller hyra rum i Podlesice eller tälta vid klipporna. Jag hade fördelen att ha med mig den mer eller mindre polsktalande klättraren/bloggaren mj vilket underlättade vardagsbestyren en hel del eftersom polska är riktig rotvälska. Å andra sidan behöver man väl inte veta så mycket förutom att öl heter pivo och brukar gå loss på 5 zloty för en pint (ca 15 kr).

Fler foton finns här.

1 comment:

mjn said...

Och några till här.