2008/02/28

Film Noir

Favvoregissörerna Coen kommer med ny film som fått lysande kritik och vunnit Oscar. En återgång till Blood simple, Millers Crossing och Fargo sägs det. Lite skillnad mot deras senaste alster som varit något tama. Dags att pallra sig till biosalongen.

2008/02/24

Saker som finns på internet

Kan man inte komma på något att skriva själv kan man alltid stjäla från andra:

Övergiven gruva i Sibirien. Via Dark Roasted Blend.

Fysik är Phun. Kolla in videosekvensen. Via MyMarkup.

Två gamla godingar:

Svensk Finska Församlingen Sundsvall. När det begav sig så var man inte riktigt säker på om sidan var en bluff eller inte. Den blev bl.a. anmäld till HOMO. Som tur är var det fejk.

The Adventures of Wendy Wilcox. Uttråkad IT-snubbe i Kanada svarar på Nigeria-brev. Jättekul om man orkar läsa hela mejlkonversationen.

2008/02/23

Naturvetenskap

Detta är gamla nyheter men jag tycker det verkar synnerligen korkat så det får dras en vända till. Göteborgs universitet tänker examinera doktorer i naturvetenskap istället för i de specifika naturvetenskapliga ämnena som fysik, kemi och biologi. Undantagen är matematik, matematisk statistik och kulturvård. Skälet är att man vill stärka naturvetarnas identitet och visa på deras bredd. Jag fattar ingenting. De har rätt i att naturvetarnas identitet måste stärkas men hur detta skall stärka vår identitet begriper jag inte. Redan idag så fattar inte folk vad en doktor inom fysik kan och en doktor i naturvetenskap kommer bli ännu luddigare. Det kan vara allt från en strängteoretiker till en grön biolog. Det är möjligt att en enda titel kommer ge en större frihet i vilka krav som ställs på en doktor och därigenom slipper man konstruktioner som doktorsexamen i materialvetenskap som var ett sätt för fysikinstitutionen i Göteborg att kunna anställa kemister och biofysiker som doktorander utan att behöva tvinga dem igenom de tunga teoretiska fysikkurserna som krävdes av fysikdoktorander.

Jag är i alla fall väldigt glad att jag har en doktorsexamen i fysik och inte i naturvetenskap!

2008/02/21

Matematik på webben

Mathematica lanseras i en slags webversion av O'Reilly. Namnet på applikationen är en bonus.

Hittat via MyMarkup.

2008/02/19

Andra bullar

Telefonintervju för ett jobb i Stollholm på torsdag. Jag misstänker att främsta anledningen till att de vill prata med mig är att jag skrev att jag kan baka i min ansökan. Kanske bäst att kolla så att jag kan det...

2008/02/10

Tunnelbana och sånt

Har just spenderat en vecka i Stockholm där man försökt lära mig att programmera LabVIEW på ett vettigt sätt.
Jag tror faktiskt att jag tycker om Stockholm. Det kan ha att göra med att det är en väldigt vacker stad eller min konstiga fascination för tunnelbanor. Jag gillar de konstnärligt utsmyckade stationerna man har i Stockholm och känslan av att åka ned i underjorden. Topplista över de tunnelbanor jag besökt:
  • Stockholm - p.g.a. utsmyckningen av stationerna.
  • London - världens äldsta tunnelbana, ett virrvarr av cylindrinska gångtunnlar.
  • Berlin - är egentligen mer fascinerad av S-Bahn än U-Bahn i Berlin. Tåg som går på räls sju meter över marken och en halvmeter från närmaste husvägg måste man bara tycka om. Extra plus till de stora risiga stationerna som finns i gamla Östberlin, t.ex. Ostkreuz.
  • Lyon - mest p.g.a. att de har förarlösa tåg på vissa sträckor.

Nu skall det väl också sägas att jag inte tror att jag skulle vilja bo Stockholm. Att bo på ett hotell på gångavstånd från Råsunda och AIKs träningsanläggning Skytteholm kändes inte heller helt bra.

Uppdatering:
Jag hittade en riktigt cool fotoblogg som lyckas förmedla Ostkreuz karaktär. Jag tror stationen håller på att renoveras, hoppas det inte förstör stämningen alltför mycket. Behöver det tilläggas att jag verkligen älskar Berlin?

2008/02/01

TGIF

Hej 80-tal!

Lånar tillfälligt ett koncept från A World of Abstinence och postar en fredagsvideo. Cameo var ett av de få funkband som lyckades ta sig in i det hiskeliga 80-talet. Word up!