2009/01/19

Göteborgssyndromet

Det har länge varit känt att göteborgare inte kan bete sig ordentligt när de skall kliva på en buss eller spårvagn. Istället för att vänta och släppa av de som skall kliva av fordonet försöker de istället knö sig på så fort som möjligt samtidigt som annat folk försöker knö sig ut. På sistone har jag observerat ytterligare ett fenomen, och det är att de minsann inte kan bete sig när de skall kliva av heller. I en knökfull buss eller spårvagn, där folk får stå upp i gångarna så skall de prompt resa sig upp från sin sittplats och börja knö mot utgången 200 m innan bussen/spårvagnen nått hållplatsen. Förmodligen är de rädda att inte hinna ut i tid men de lyckas inte räkna ut att om man låter de som står närmast dörren gå ut först så bildas ett naturligt flöde och alla som vill kan gå ut förhållandevis smidigt. Att alla samtidigt försöker ta sig mot dörren är inte riktigt lika smidigt. Vad är det för fel på folk som inte begriper detta (och vad är det för fel på mig som stör mig på det)?

2 comments:

Maria Abrahamsson said...

Den amerikanska lösningen på det första problemet är att chauffören ger alla som försöker gå på innan alla som vill av har kommit ut en mustig utskällning.

Det andra fenomenet skulle kunna bero på att alla människor du observerat har åkt kollektivt i Uppsala där man faktiskt kunnat höra talas om (normalsnabba) personer som inte hunnit komma av bussen vid hållplatsen, men det är möjligen lite långsökt.

Eller så är folk bara lite konstiga i största allmänhet, det är också en möjlighet.

Anjo said...

Jag förstår allt oftare varför jag gärna går överallt i den här staden. Kollektivt resande är som att stoppa in skallen i en vithajs mun alltför ofta.