2006/05/19

Kindom Hospital

TV6 har nu visat två avsnitt av amerikanarnas remake av Riket kallad "Stephen Kings Kingdom Hospital". Varför gör de så här? Kingdom Hospital är inte särskilt bra. Lars von Triers Riket är lysande. Visst, de har givetvis ingen Ernst-Hugo Järegård att tillgå och det är kanske orättvis att först ha sett ett mästerverk för att sedan bedöma en kopia men Kingdom Hospital suger ändå. De har inte alls lyckats fånga den lätt bisarra humor finns i Riket och motsvarigheten till Stig Helmer uppvisar inte alls samma grad självgodhet, paragrafrytteri och nedvärderande av sina kollegor som sin svenska motsvarighet. Han kan inte heller spela på danskarnas karikatyr av svensk översittare eftersom den aspekten är väldigt nedtonad.

Amerikaner pallar uppenbarligen inte att läsa undertexter men de skulle tydligen ha svårt för dogma-stil också eftersom som den lyser med sin frånvaro i Kingdom Hospital. Greppet att t.ex. bara filma i befintligt ljus ger Riket en del av sin speciella stämning som var i det närmaste unik 1994. Kingdom Hospital berättas istället som en tämligen ordinär skräckhistoria vilket man också försäkrat sig om genom att ta in Stephen King för att kunna använda hans namn i marknadsföringen. Nu skall det i ärlighetens namn nämnas att om man kollar upp Kingdom Hospital på IMDB så verkar folk antingen älska eller hata den. Så om man är amerikan och inte har sett förlagan så kanske grundstoryn är tillräckligt bra för att inte förstöras av den mainstreamade behandlingen.

Frågan kvarstår, varför göra en dålig remake på en fantastisk TV-serie? Svaret kan inte vara något annat än pengar. Man ser en möjlighet att tjäna pengar, skulle Kingdom Hospital slå lika stort som Riket så kan man sälja en massa DVD-boxar och kanske till och med göra den tredje och sista säsongen (som i Triers fall stoppades av att Ernst-Hugo och Kirsten Rolffes dog). Kingdom Hospital hade betydligt större budget än Riket men lades ner innan en tredje säsong ens kom på tal. Inte mycket pengar tjänade utan istället lurade man den amerikanska publiken på en fantastisk TV-serie. "Det er ohyggeligt".

Så slösa inte bort en timma på fredagkvällarna, se originalet stället.

2 comments:

Kent Brockman said...

Imponerande att du orkade se det andra avsnittet.
Min hjärna selekterade helt bort att det var ett avsnitt igår, antagligen p g a sjlävbevarelsedrift.

[cmh] said...

Jag såg bara tio min av det första avsnittet så för att kunna skriva nedvärderande inlägg var jag tvungen att se åtminstone ett avsnitt...