2006/12/04

Blame Canada!

För att få tillräde till universitetets klättervägg så måste man genomgå ett sk belay safety test. Det innebär att man tittar på en instruktions/säkerhetsvideo, skriver på ett papper där man avsäger sig vissa rättigheter (förmodligen måste man avstå sitt förstfödda barn) och visar att man kan knyta in sig och säkra. Jag blev inte godkänd! Bastards! Snubben klagade på att jag fäste karbinen i midjebältet och centralloopen, den skulle bara fästas i centralloopen. Jag tycker att en infästning i midjebältet ger mer stabilitet men, visst, jag kan väl koppla in i bara centralloopen. Andra klagomålet gällde min säkringsteknik. När det är dags att flytta högerhanden brukar jag greppa repet med vänsterhanden precis bakom ATC:n för att sedan flytta upp högerhanden så att den greppar repet precis bakom vänstern. Så får man inte göra i Kanada. Där måste man greppa repet med vänsterhanden bakom högerhanden, alltså mycket längre ned på repet. Jag tycker att detta gör att man måste sträcka vänsterhanden onödigt långt ned och det känns som om det vore bättre att ha vänsterhanden nära ATC:n vid ett eventuellt oväntat fall. Jag kunde inte få någon förklaring till varför min teknik var olämplig bara att den inte följde kanadensiska klätterförbundets rekommendationer och därför kunde han inte godkänna den. Bitter som jag är kollade jag upp om SKF har något att säga om det hela och de tycker att inknytning i midjebältet är OK men inknytning i bara centralloopen är bäst. De säger ingenting om vänsterhand framför eller bakom högerhand.

På måndag är jag tillbaks för att göra testet igen och då skall jag fästa karbinen i bara centralloopen samt använda en säkringsteknik som jag inte tror är säkrare än min gamla och som jag inte är bekväm med.

5 comments:

mj said...

När du skriver bakom, betyder det att man måste greppa med vänstern nedanför högerhanden på den passiva sidan? Det gör ju i så fall att man har betydligt kortare manöverutrymme för långa hemtagningar vid tex ledklättring. Eller har jag missförstått?

[cmh] said...

Precis, vansterhanden skall greppas nedanfor hogerhanden pa den passiva sidan. Tanken kanske ar att man inte ska gora langa hemtagningar? Dock sa kanns det som om man inte vill ha ett fall nar man enbart haller vansterhanden langt ned pa den passiva sidan.

mj said...

Var och pratade med Stefan på Fysiken. Han tyckte att den kanadensiska metoden lät omständlig. Han undrade över varför, men det har du inte fått svar på, eller?

mj said...

Hurdan är väggen förresten?

[cmh] said...

Hur väggen är vet jag faktiskt inte. Jag har inte raggat upp en klätterpartner än. Dock skall den vara gjord i betong och på informationsfilmen fick man se en snubbe som placerade friends i en artificiell spricka. Verkar lite coolt att kunna lägga säkringar inomhus. Den enda förklaring jag fått angående the Canadian way är att det skall vara svårare att helt släppa taget om repet av misstag.