2006/12/15

Fint till jul

Nordamerikaner gillar att julpynta, åtminstone exteriört. Det innebär inte nödvändigtvis att de är särskilt bra på det. Saker som lyser är fint tycker de. Det tycker jag också, om belysningen sker på ett effektfullt och smakfullt sätt. Det är nog när det gäller effekt- och smakfullt som våra åsikter går isär. I nordamerika ska det vara många färger på lamporna och de får gärna blinka. Enfärgade och kulörta lampor om varannat. Det står lysande tomtar i plast på gräsmattorna och en för mig ny bekantskap är jättelika, lysande snögubbar som hålls uppblåsta av en fläkt. När man går hem från bussen om kvällen känns det som om man gick på ett tivoli. Var kommer denna svaghet för kulörta lampor ifrån? Jag tror vi ska lägga skulden på det brittiska imperiet. Kanadas statsöverhuvud är fortfarande drottning Elisabeth och såvitt jag vet är amerikanerna söder om gränsen inte ett dugg bättre. Rapporter från Australien skvallrar om att de gillar plast och lampor till jul där också. De första att hänga upp julbelysningen på vår gata var indierna i huset bredvid. Här har vi alltså ytterligare en variant av brittisk imperialism som gör sig gällande (utöver indiers naturliga fallenhet för kitsch). De läsare som är mer permanent stationerade i Australien, Nya Zealand och Storbritannien (jag vet att ni finns) får gärna rapportera om lokal smaklöshet på pyntfronten.

Blame the British!

PS
Här hade det givetvis varit på sin plats med några foton på fenomenet men att fota kulörta lampor i mörker är lite lurigt utan stativ. Möjligen om man tvingar kameran att ha kortare slutartid?

8 comments:

Abstinence Kid said...
This comment has been removed by the author.
Abstinence Kid said...

À propos drottningen. Stavfel eller större sanning?

Kent Brockman said...

Brukar väl alltid finns något runtikring det som man vill fota att ställa kameran på, så man kan använda lite längre slutartid. Speciellt runt något som ett hus.

Anonymous said...

Så sant.
Australien är intressant.Här saknas snön och kylan. Så julpyntet kommer fram lite senare och brukar försvinna runt den 26:e dec. Men det är av samma klass som i USA/Canada. Rätt så jämförbart med CA/AZ/TX.

Ett smakprov kan hittas på:
http://www.abc.net.au/canberra/stories/s1796266.htm (observera palmerna)

Vi kan ju skylla på Britterna i detta fallet. De är ju skylldiga till den hemska matkulturen i smaväldet som gör sig extra påmint så här i jultider. Annars är det ju "blame Canada" som gäller... ;)
/John

Anonymous said...

Å Aftonbladet visar hur det ser ut i Svedala...
http://www.aftonbladet.se/vss/lasarbladet/story/0,2789,951785,00.html

/John

Anonymous said...

Jag vet inte om vi skall skylla på britterna, Jänkarna var ju först med det smaklösa pyntandet (i alla fall på utsidan). Jag menar ju mer Watt i julpyntet ju bättre är det måste ju bara ha börjat i frihetslandet. Fast engelsmännen börjar nog komma i kapp, några hus jag går förbi efter jobbet är säkert en trafik fara...för flyget!

Anonymous said...

//Matte

Anonymous said...

Och plödsligt förstår man varför inte USA kan ratificera Kyoto-protokollet...
/John