2007/01/01

Att flyga transatlantiskt

Av någon underlig anledning tycker jag att vissa delar av längre flygresor är lite kul. Förmodligen har det att göra med att jag har en konstig fascination för flygplatser, deras imponerande logistik, märkliga maskiner, stora flygplan från exotiska länder och olika folkslag. Flygresande innebär dock vissa moment som är ohyggligt långtråkiga. Topp tre bland dessa är (utan inbördes ordning):

Vänta på flygbussen. Gäller kanske främst i Göteborg men de där 20 minuterna när man bara vill hem och är för snål för att ta en taxi är riktigt sega. Det hela blir ju inte bättre av att det förmodligen regnar. Från sidan.

Vänta på att få gå ombord. Flygbolaget tvingar en att vara vid gaten 30 min innan planet skall lyfta. Sedan får man sitta där i trängseln, bland skrikiga ungar och svettiga farbröder och vänta och vänta och vänta för man får minsann inte kliva ombord när det är boarding time. Folk har dessutom en tendens att vilja trängas för att komma ombord först. Vill de ha de bästa platserna, eller vad?

Vänta på att få kliva av planet. Planet har landat och man har bråttom till nästa anslutning. Man får dock inte kliva av eftersom det skall taxas, väntas på plan som ska landa och väntas på andra plan som ska lämna gaten. När planet kommit gaten får man fortfarande inte kliva av eftersom det behövs saker som en trappa t.ex. Detta har dock passagerarna svårt att fatta och alla ställer sig upp för att köa och trängas för att komma ut.

En del av allt detta evinnerliga väntande kan dock undvikas genom att ha typ noll minuter för transfer. Då slipper man vänta på att få kliva ombord och får springa rakt in i planet. Nackdelen är att man blir något stressad när man måste springa över halva flygplatsen och säkerhetsmänniskorna insisterar på att man ska ta av sig kängorna så att de kan få köra dem i röntgenapparaten. Dessutom skriker tyska flygvärdinnor "Schnell, schnell!" åt en när de egentligen har stängt gaten och man hinner absolut inte handla tax free nu när man för en gångs skull flyger utanför EU.

2 comments:

Kent Brockman said...

All form av tristess bekämpas enkelt med en bärbar musikspelare. Tristesskulorna studsar bort från musikskölden.

Anonymous said...

Man får roa sig så gott det nu går på planet. Även de små nöjena är viktiga. Satt bredvid en man av storleken större en långflygning. Det var trångt. Han hade en glupande apptit och maten räckte inte länge för honom. Han tittade lystet på min mat. Inte för att jag inte var hungrig, men jag lämnade lite mat kvar och smakade bara på efterätten... Elakt, enkelt och väldigt tillfredställande. Där fick han för att han tog upp delar av mitt säte också.

Men det är inte ofta det är så. Senaste turen till Australien var urtråkig. Inte en enda film jag var intressead av. Ingen bredvid som var trevlig/kunde engelska, boken tog slut över Turkiet och batteriet i MP3 spelaren strax efter. Och man sover ju sååå bra på flyget.
/John