2007/07/30

Veckans berg - Mount Chester

Det är som tidigare nämnts ordentligt varmt i Calgary så jag befarade att veckans berg skulle innebära både värmeslag och vätskebrist. Nu blev det inte så tack vare en stöddig bris som gjorde sig gällande när man kommit upp en bit. Berget i fråga var Mount Chester som ligger vid (surprise) Lake Chester i Kananaskis. Som så många andra berg i området är det döpt efter ett slagskepp från första världskriget. Från parkeringen är det en ganska tråkig anmarsch, ca 5 km på gamla timmervägar innan man når blomsterängarna vid Lake Chester. Från sjön är det bara uppför, först uppför en brant ravin som består av lite gammal snö, sten och damm. Bortsett från lutningen var det inte så svårgått.



När man nått toppen av passet och börjat andas någorlunda normalt var det dags för stigningen upp till toppen. Här var det också ganska brant, fullt av stor och liten sten, man fickr ta till händerna ibland och hålla utkik efter fallande sten uppifrån. Om själva "scramblingen" (vad heter det på svenska?) inte var så intressant så var utsikten från toppen desto mer imponerande.



Vägen ner bjöd inte heller den på några större strapatser. Man var tvungen att ta det försiktigt efter som det var fullt av lösa stenbumlingar men man behövde inte göra någon otäck nedklättring. Tyvärr fanns ingen scree eller snö att glida ned på. Totalt en tripp på ca 13,5 km, 1150 höjdmeter och en topp på 3054 m (nytt höjdrekord).



Den som vill se fler bilder kan säkert lista ut var de finns.

No comments: