2007/07/09

Veckans berg - Sentinel Pass och Wasatch Pass

Okej, veckans berg borde egentligen vara veckans bergspass och var mer vandring än scramble. En otroligt vacker vandring, bör tilläggas. Vi startade vid Moraine Lake (som finns avbildad på Kanadas gamla 20-dollarsedlar) i närheten av Lake Louise. De första tre kilometrarna är inte särskilt upphetsande, serpentinstigar genom barrskog, men sedan når man Larch Valley, full av lärkträd, ängar och blommor. Runtomkring tornar bergen upp sig och allra mäktigast är Mount Temple, regionens högsta berg med 3544 m. Vi får se om jag någonsin vågar mig på att bestiga det. Vi gick över Sentinel Pass (2606 m), mellan Temple och Pinnacle Peak, och ned i Paradise Valley. Sentinel Pass har fått sitt namn från de höga spetsiga klippformationer som finns där.


Paradise Valley lever i stort sett upp till sitt namn. Omgiven av majestätiska berg där man då och då hör laviner gå nedför bergsidorna, skogsklädda sluttningar och ängar med stora vattendrag i dalgången, är det en imponerande dal.


Efter några kilometer i dalen är det dags för nästa bergspass, Wasatch Pass. Man masar sig uppför klippblock, lös sten och ganska branta snöfält för att nå toppen och få en glimt av Eiffel Lake. Efter nedstigningen till Eiffel Lake är det lätt vandring ca 6 km tillbaka till Moraine Lake. Totalt landade trippen på ca 17 km och 1200 höjdmeter. Den som besöker området kring Lake Louise under sommaren eller tidig höst bör inte missa Paradise Valley och Larch Valley. Inga björnar denna veckan utan vi fick nöja oss med jordekorrar, ett rådjur och ett piggsvin.


Picasa.

No comments: