2007/10/07

Veckans berg - Mt Cory

Efter en veckas uppehåll är veckans berg tillbaka. Som ni har väntat...


Det har börjat snöa lite då och då i Calgary vilket innebär att det definitivt snöar på +2500 m höjd och man bör därför välja sådana bestigningsobjekt som är görbara även om det ligger snö på dem. Mount Cory, 2802 m, utanför Banff är ett sådant objekt. Av vår grupp på 7 pers var vi bara två som inte varit på berget förut, två pers hade gjort ett försök i våras men tvingats vända p.g.a. för mycket snö och tre personer hade besökt toppen tidigare. Det var dessutom detta berg som vår tokige 66-årige iranier gick vilse på.


Anmarschen var obefintlig då stigningen börjar omedelbart och man håller sig på mindre stigar tills man når trädgränsen. Efter det går man längs bergsryggen och traverserar en snösluttning för att nå ett litet pass (col). Bergsryggen är lyckligtvis platt och bred, en smal exponerad kamvandring i snö hade varit livsfarligt. Från passet såg vi två toppar och eftersom ingen hade karta eller guidebok med sig var det svårt att avgöra vilken som var den högsta toppen. För att vara på den säkra sidan besökte vi båda två. GPS:en sade att den första toppen var 2 m högre än den andra.


Efter en nedstigning i väldigt lugnt tempo (förutom sista biten längs en scree-täckt ravin) nådde vi bilen efter 7 h och 50 min (ca 11 km och 1350 höjdmeter). Scramblingen avslutades på Grizzly's Paw i Canmore, ett ganska trevligt ställe som brygger sitt eget öl. Picasa har bilder.

1 comment:

Mattias said...

Klart att vi har väntat. Att ramla in här och bli avundsjuk på dina äventyr är ju en av veckans höjdpunkter!