2006/11/12

Remembrance day


Remembrance day infaller den 11:e november och högtidlighålls i bl.a. Kanada, Storbritannien, Irland och Australien till åminnelse av soldater som dött i krig. Kanada har som bekant deltagit i både första och andra världskriget så det finns mycket folk som har släktngar som dött i strid. Remembrance day har också blivit allt större de senaste åren efter att Kanada gått från "peacekeeping" till "peacemaking" och är för närvarande ganska starkt involverade i Afghanistan. En av de kanadensiska soldater som dött i Afghanistan var dotter till en professor vid University of Calgary.

Min hyresvärd J som spenderat 17 år vid The Kings Own Calgary Regiment (pansar) tog mig med till en ceremoni den 11:e nov. Ceremonin pågick under en dryg timma och det var bandykallt. Man tyckte nästan synd om The Calgary Highlanders som bar kilt. Efteråt gick vi till mässen och tog ett par öl. Där var mest soldater och f.d. militärer. Vissa var verkligen militärer ut i fingerspetsarna. Vi gick sedan vidare till the Legion vilket är till för veteraner. Stället liknade en bingohall både till utseende och klientel. Det hela var ganska sorgligt att se. Förutom några yngre rekryter i uniform var där mest äldre män och kvinnor som verkligen sett sina bästa dagar, tänk bingohall och trailortrash. En kille med indianskt utseende blev upphetsad över att jag var svensk och mumlade något som lät som Viborg, jag tror dock knappast att han varit med vid något slag vid Viborg.

Man förstår dock att folk behöver en dag för att minnas vänner och släkt som dött i krig även om det kan vara svårt oss som inte varit i krig på nästan 200 år att relatera till.

Btw, eftersom Remembrance Day inföll på en lördag får vi måndag ledigt som kompensation.

2 comments:

slabbe said...

Lisa: Hmm, thank you Bart, for yet another touching "Bart's People". Now, turning to...
Bart: I just think our veterans deserve a little recognition.
Lisa: That's what Veteran's Day is for, Bart.
Bart: But is that really enough to honor our brave soldiers?
Lisa: Eh, heh, heh...they also have Memorial Day.
Bart: Oh, Lisa, maybe you're right, maybe you're wrong! The important thing is, veterans deserve a day to honor them!
Lisa: (through clenched teeth) They have two!
Bart: Well maybe they should have three. I'm Bart Simpson.

mj said...

I nästan en månad har ju grabbarna på Paddington's sprungit omkring med papperspoppies på bröstet. De börjar se lite slokande ut (blommorna, inte personalen). Tur att det är förbi nu :-)