2007/09/24

Veckans berg - Mount Blakiston

Campingtrippen till Waterton Lakes, vid gränsen till USA, var tänkt att innebära fyra toppar. Lördagen var vikt åt Hawkins Horseshoe där man når Mt Blakiston, Mt Hawkins och Mt Lineham, en lång dag på ca 24 km och 1850 höjdmeter. På söndagen tänkte vi göra något snabbt och enkelt innan vi återvände till Calgary.


När vi vaknade på lördagen var det en ganska vacker dag, om än väldigt blåsig, men det var elaka moln över bergen. Vi började vid nio-tiden och efter ca två timmar stötte vi på den första snön och därefter blev det bara mer snö, is och kall, jäkligt stark vind. Det som från början varit en "moderate" scramble blev svår p.g.a. snö och is.


När vi nådde toppen av Mt Blakiston (2910 m) låg vi en timma efter tidsschemat och hade redan insett att det enda vettiga beslutet var att vända tillbaka. Om vi fortsatt hade vi förmodligen förlorat en timma på varje berg och fått göra nedstigningen i mörker vilket inte var lockande. Dessutom var ingen av oss road av att göra en (i normala fall ganska enkel) kamvandring på en kam täckt av is och snö. Vi återvände alltså campingen och grillning och öl istället, mycket bättre än att frysa i mörker på ett berg.


På söndag morgon vaknar man till ljudet av regn mot tältduken, kikar ut och inser att det är snöblandat regn, packar ihop allting, åker till Waterton för att äta frukost och återvänder till Calgary a.s.ap. Mission aborted.
Picasa
.

1 comment:

mj said...

Vi skulle åkt till Tatrabergen i helgen, men snö och is på topparna ledde till att vi ställde in resan. Inga berg i år verkar det som :-(