2007/09/14

Veckans berg - Mt Storelk till Mt Tyrwhitt

Nej, jag har inte glömt bort veckans berg, bara varit lite upptagen. Veckans berg är två till antalet, en ny topp och en gammal bekanting. Möjligen kan man också hävda att vi gjorde en pionjärtur. Vi besteg nämligen Mt Storelk (2865 m) och gjorde en kamvandring till Mt Tyrwhitt och det går inte att hitta någon info på internet om någon som gjort det tidigare (finns det inte på internet så finns det inte i verkligheten).


Det börjar bli kallare nu och när vi satte av strax efter åtta på morgonen var det rimfrost överallt och på bergstopparna låg ett tunt lager nysnö. Vi tog inte normalturen upp till Storelk utan körde bushwacking den första kilometern, knallade över en kulle och sedan vidtog mera handgriplig scrambling. Vi tog fel väg några gånger och tvingades vända innan vi hittade ett framkomligt spår. Efter 3 km når vi kammen och vandrar ca 700 m längs den till Storelks topp. Det blåser och är kallt som stryk så fort man stannar och två personer såg inte fram emot flera timmars kamvandring i kall blåst och bestämde sig för att gå tillbaka samma väg som vi kom.


Resten av oss fortsatte längs kammen och bjöds på smala, exponerade sektioner och handgripligt klättrande. Oftast kunde man dock traversera runt alltför luriga passager. Det var en rolig vandring men lite väl lång. 6,5 km bergskam i kylig vind blir lite tröttsamt i längden. Vi nådde till slut Tyrwhitt och gjorde en snabb nedstigning därifrån. Den lite snabbare gruppen gjorde det hela på 10,7 h. Den långsammare gruppen gick vilse på vägen ned från Tyrwhitt och spenderade över 11,5 h på berget och samlade totalt på sig 2000 höjdmeter. En rolig men lång dag som kunde slutat i katastrof eftersom en av tjejerna halkade på kammen när lös sten gav vika. Hade hon inte lyckats hålla kvar armarna över kammen hade det slutat mycket, mycket illa.


Bilden ovan kommer från COC:s websida och är gjord av Mike W.

Fler bilder dyker snart upp på ett Picasa-konto nära dig.

No comments: