2007/03/30

FunkyJag upptäckte last.fm för ett tag sedan via en post hos Dlade. Kort så är det en tjänst som kollar vilken musiksmak du har och sedan föreslår/spelar liknande artister. Man kan antingen ange sin favoritartist och så spelar tjänsten liknande musik eller också så laddar man ned ett litet program som "scrobblar" den musik du spelar i iTunes. Programmet kan sedan bl.a. hänvisa till andra användare med liknande smak, samt skapa en "radiostation" anpassad till just din musiksmak. Det hela bygger på att användarna "taggar" låtarna som t.ex. "rock", "country", "electronica", "stoner" etc. Hittills har jag mest använt programmet som en rolig widget (här till höger) mycket p.g.a. att jag gillar den musik jag redan har samt att på kontoret är min laptop ansluten till U of C:s lökiga wlan vilket inte riktigt klarar att streama musiken utan att det hackar.

Häromdagen började jag dock arbeta mer i labbet igen där datorn har en bättre uppkoppling och efter att ha hört Sverige få stryk av Nordirland bytte jag till "min" radiostation på last.fm. Efter att fanskapet spelat bl.a. James Blunt var jag beredd att kasta bort allt vad last.fm heter men beslöt istället att låta den spela musik taggad "Funk". Now we're talking. Det blir mycket Old School som Parliament och Sly Stone, lite åt soulhållet, och det spretar både åt hip-hop och acid jazz. Man upptäcker flera bra artister man aldrig hört talas om. Lyssna själv.

Me like.

2 comments:

Anonymous said...

Another thing I am starting to like on Last.fm is their 'Events' feature.. One can see customised live gig and party schedule around a specified location.. + recommendations and Google maps connection.. fantastic idea!
/me combi@last.fm

Dr Jempa said...

Grymt bra sida, tack för tipset! Gör det lätt att hitta nya favoritband. I like. :)