2007/03/31

Hjälp!

Det går inte att få tag på snaps/akvavit i spritbutikerna i här. Vid förfrågan i den lokala (tämligen välsorterade) spritbutiken fick jag veta att det inte importeras någon akvavit till Alberta. Kanada har avreglerat alkoholhandeln till viss del. Tidigare fick bara statliga butiker sälja alkohol, idag kan privata inrättningar få tillstånd att sälja. Man kan dock inte köpa öl/vin/sprit i vanliga livsmedelsaffärer utan spritbutikerna är fristående. Ett resultat av detta är alltså att det är svårt att få tag i riktig snaps. Enligt farbrorn i Crowfoot Liqour Store har vissa importörer köpts upp/gått samman och i samma veva har man förmodligen dumpat den minst lönsamma verksamheten (bl.a. import av akvavit). Han berättade också att de haft flera "melancholic Danes" inne vid jultid i desperat jakt på akvavit.

Eftersom själv tydligen är bäste dräng i detta fallet så efterlyser jag härmed bra och enkla recept på hur man kryddar sitt eget brännvin! Att beakta i sammanhanget är att jag befinner mig på den kanadensiska prärien och kanske inte har tillgång vissa "exotiska" svenska kryddor. Vad heter johannesört på engelska?

Tips på hemsidor där man kan beställa OP Andersson och få det levererat billigt till Calgary (om det nu är lagligt) kan vara en annan väg att gå.

4 comments:

Anonymous said...

Tag en knippe torkad malört, sved fröna i sprit på ett litet tefat, lägg detta i ett kaffefilter, sila spriten igenom. Njut av besk!

Kent Brockman said...

Var du inte med i Hilbert och gjorde essenser? ;)

Malört heter Wormwood iaf. Ett måste i all snaps som du vet, i någon utsträckning. Gör dock inte som min farsa och peta ner en kvist i flaskan och låt den stå i en vecka. Harre javvlar vad beskt det blev.

Kummin, anis och fänkål funkar alltid. Glöm inte att ha i lite socker också.

mj said...

Johannesört = St John's wort.
Annars kan man ju skicka essenser. Eller ett välpackat paket med flarra OP.

Dr Jempa said...

Kanelstång är ett hett tips fast det kanske passar bättre vid annan välkänd högtid än påsken... Gott blir det iallafall!